Залежність цін на моркву від її якості щороку стає більшим. Це помітно не тільки у період великої пропозиції під час безпосереднього збирання врожаю, така тенденція чітко прослідковується навіть у «дефіцитні» часи. На майданчику найбільшого в Західній Україні гуртового ринку ОРСП «Шувар», де щороку продається 8,5-9 тис. тонн свіжої моркви, сьогодні якісна мита морква коштує 11-12 грн/кг, тоді як немита продукція пропонується по 7-8 грн/кг. Навіть у минулому сезоні, коли Україні явно не вистачало моркви і ціни були доволі високі, продавці митої і упакованої продукції на «Шуварі» отримували мінімум на 30% вищу ціну, ніж продавці немитої, невідсортованої моркви. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на «Інфо-Шувар».
«Українські виробники моркви працюють в умовах вільного ринку, тобто вони не можуть впливати на ціни. Але фермер може впливати на свій прибуток, контролюючи продуктивність власного виробництва і якість продукції, яку він може запропонувати ринку. Український споживач все більше звертає увагу на якість, тому власник комерційної партії якісної української моркви відчуває себе впевнено на ринку навіть конкуруючи із імпортерами. Немиту та не невідсортовану морква у колі професійних трейдерів все частіше тепер називають сировиною. Така продукція має дуже низькі шанси бути вдало проданою в будь яких ринкових умовах», – каже Тетяна Гетьман, керівник департаменту “Аналітика” ОРСП «Шувар».
Джерело: propozitsiya.com