За 9 місяців цього року Україна експортувала плодово-ягідної продукції на суму $172 млн, що на 10% перевищує показник відповідного періоду минулого року. Найбільше за 9 місяців Україна закупила цитрусових, бананів, кісточкових та зерняткових, винограду, фініків, інжиру та ананасів. Про це повідомив старший науковий співробітник відділу економіки аграрного виробництва та міжнародної інтеграції Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” Богдан Духніцкій. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на delo.ua.
За його словами, це стало можливим завдяки триваючому збільшенню доходів від продажів на зарубіжних ринках всіх основних товарів вітчизняного експорту групи 8 УКТЗЕД. Йдеться про волоських горіх ($75 млн), заморожені фрукти ($63 млн), яблука та груши ($14 млн), а також ягоди ($12 млн).
Духніцкій зазначив, що в порівнянні з аналогічним періодом 2018 року, вітчизняний експорт плодів збільшився і в кількісному вираженні.
Так, майже на 80% зросли обсяги закордонних поставок волоських горіхів – з 20 тисяч тон до 36 тисяч тон, яблук та груш – більш ніж в півтора рази (+52%) – з 29 тисяч тон до 44 тисяч тон, а заморожених плодів та ягід – з 36 тисяч тон до 37 тисяч тон.
Найбільшим ринком збуту для української продукції садівництва залишається Європейський Союз.
При цьому, в географічній структурі експорту визначальними є продажі в Польщу (17,5% вартості експорту), Туреччину (11,3%), Францію (8,1%), Білорусь (6,2%), Італію (5,0%), Нідерланди (4,1%) та Ірак (4,0%).
Духніцкій підкреслив, що за звітний період обсяги імпорту фруктів в Україну також збільшилися (+23%) та досягли $392 млн.
Найбільше за 9 місяців поточного року Україна закупила цитрусових плодів – на $115 млн, бананів – $113 млн, кісточкових та зерняткових (яблук, груш, абрикосів, персиків та інших плодів) – $53 млн, винограду – $27 млн, фініків, інжиру, ананасів – на таку ж суму.
У кількісному вираженні обсяги імпорту бананів виросли до 201 тисяч тон (+12%), а цитрусових – до 188 тисяч тон (+ 5%).
Відчутним стало збільшення в рази закупівель за кордоном традиційних для України фруктів. Серед них, зокрема, яблука та груші – з 4 тисяч тон за 9 місяців 2018 року до 25 тисяч тон в цьому році, а абрикосів, персиків та інших кісточкових – з 26 тисяч до 58 тисяч тон. Така ситуація пояснюється зниженням кількісних та якісних показників нинішнього врожаю цих фруктів.
Станом на кінець вересня 2019 року, за рахунок екзотичних фруктів імпорт плодів та ягід в Україні більш ніж в два рази перевищив експорт вітчизняної плодово-ягідної продукції.
“Не дивлячись на це, за підсумками календарного 2019 року вітчизняні експортери цілком здатні досягти максимальних доходів від продажу плодово-ягідної продукції іноземним споживачам”, – підсумував експерт.
До інформації: за січень – вересень 2019 року експорт продукції АПК з України склав 15,6 млрд доларів, що на 22% більше, ніж за аналогічний період 2018 року.
Джерело: propozitsiya.com