Нині в країнах Центральної Азії, насамперед у Таджикистані, Узбекистані та Киргизстані, різко зріс рівень інтересу до вирощування ягідних культур. Однак ягоди – це доволі нетиповий продукт для місцевої культури споживання, тож навіть у професійних виробників, а тим паче у споживачів, виникає справжня плутанина з назвами ягід.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на EastFruit.
Виявляється, значна частина нових плантацій смородини закладаються посадковим матеріалом зовсім іншої культури – йошти. Іноді цю ягоду також називають «золотиста смородина». Насправді йошта – це результат схрещування смородини та аґрусу, і результат вийшов не найкращим. Ця ягода сильно поступається за смаковими якостями й аґрусу, і смородині.
У Таджикистані на ринках активно продають переважно йошту, але продавці називають її «смородина». При цьому в продажу є і червона смородина, яка нерідко пропонується під назвою «калина» або навіть «горобина». При цьому багато фермерів у цих країнах щиро впевнені, що вирощують смородину, і кажуть, що ягода морозостійка, врожайна і невибаглива. Однак вони, насправді, вирощують і продають йошту.
Ця ситуація могла б здатися комічною, але вона, насправді, має довгостроковий негативний вплив на перспективи розвитку ягідного бізнесу в регіоні. Адже дедалі більша кількість споживачів куштує те, що вони вважають «смородиною», і переконуються в тому, що це несмачна ягода та перестають її купувати. Переконати їх спробувати ягоду знову буде непросто. Також не позаздриш тим фермерам, які згодом виявлять, що вирощували зовсім іншу ягоду і почнуть пред’являти претензії постачальникам посадкового матеріалу.
Джерело: propozitsiya.com