Іспанія знижує експорт ягід через COVID-19 і нестачу робітників

За даними Асоціації Freshuelva, обсяги експорту склали близько 254 тис. тонн, а зниження було зафіксовано у всіх ключових сегментах ягідного експорту країни.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на allretail.ua.

Так, іспанським експортерам вдалося поставити на зовнішні ринки збуту лише 163 тис. тонн суниці садової, що на 3% менше, ніж в аналогічному періоді минулого року. При цьому експорт лохини знизився на 7% до 51 тис. тонн, а постачання малини впали на 20% до 37 тис. тонн. 

Найбільш значні темпи падіння відзначалися в експорті ожини, який обвалився вдвічі до 1,7 тис. тонн. 
Основними ринками збуту для іспанських ягід залишалися Німеччина, Франція і Великобританія.

Ключовою перешкодою для розвитку іспанського експорту виявилася пандемія COVID-19. Основні продажі суниці садової з Іспанії зазвичай проходять у квітні, а травень є важливим місяцем для збуту чорниці та малини, і саме в ці місяці, за словами Рафаеля Домінгеза, керівника Freshuelva, ситуація в країні була найбільш критичною.

Головним викликом, пов’язаним з COVID-19, була наявність робочої сили та безпека сезонних робітників, зайнятих на ягідних плантаціях в Іспанії. Тим не менш, за даними Домінгеза, на 80 тис. таких робітників було зареєстровано лише 2 позитивних випадки інфікування COVID-19. 

В цілому ж, старт сезону характеризувався значним дефіцитом робочої сили: наприклад, закриття кордону з Марокко не дозволило в’їхати в Іспанію близько 13 тис. робітників.

Не додавало оптимізму виробникам і загальне зниження попиту на ягоди в країнах-імпортерах.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *