Ізраїльські вчені навчилися виявляти хвороби томатів ще до появи симптомів

Дослідники з Єврейського університету в Єрусалимі знайшли спосіб виявляти фузаріозне в’янення томатів задовго до того, як рослини починають візуально хворіти. Їхню роботу опублікували в науковому журналі Plant Disease.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на newsru.

Фузаріозне в’янення викликає ґрунтовий гриб Fusarium oxysporum. Це захворювання завдає значних збитків у всьому світі, адже традиційно його виявляють лише тоді, коли симптоми вже видно, а врожаю завдано шкоди.

Команда ізраїльських науковців розробила метод, який дозволяє безперервно стежити за тим, як рослина випаровує воду та як змінюється її біомаса. Вони зафіксували зниження швидкості випаровування вологи ще за кілька днів або навіть тижнів до появи перших ознак хвороби.

«Дослідження показує, що водні фізіологічні показники можуть бути надійним раннім сигналом зараження», – пояснила співавторка роботи Шані Фрідман. 

За її словами, вченим вдалося точно виміряти, як рослина реагує на патоген ще до того, як з’являються класичні симптоми.

Метод дозволяє не лише рано виявити хворобу, а й оцінити, наскільки серйозну загрозу вона становить. Це допомагає зрозуміти, які сорти томатів краще протистоять фузаріозу, і прийняти рішення щодо подальших дій.

Професор Менахем Мошеліон, ще один автор дослідження, зазначив, що технологію можна застосовувати не лише для томатів: 

«Наш підхід відкриває можливості моніторингу й інших культур. Завдяки ранньому виявленню хвороб втрати врожаю можна суттєво зменшити, а саме господарювання зробити більш сталим». 

За словами вчених, цей метод вони вже випробували на картоплі.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *