Ціни на продукти харчування в Україні у квітні зросли на 2,2% проти березня цього року, але карантинні обмеження несуттєво вплинули на зростання цін.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на прес-службу Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».
“Споживчі ціни на продукти харчування в Україні у квітні 2020 року виросли порівняно з березнем на 2,2%. У березні зростання цін порівняно з лютим становило 0,4%. Відносно невисокий рівень зростання цін свідчить, що в період дії карантинних заходів, введених в Україні з 12 березня 2020 року, цілком можливого зростання споживчих цін на продукти харчування не відбулося”, – йдеться в повідомленні.
Згідно з повідомленням, відсутність масштабного ажіотажного попиту і суттєвого подорожчання в березні-квітні можна пояснити зменшенням купівельної спроможності українців. Найбільше у квітні зросли ціни на фрукти (+ 12,8%), що можна пояснити сезонним чинником і тимчасовим закриттям оптово-роздрібних продовольчих ринків, а також на яйця (+ 9,4%), які до цього постійно дешевшали.
“Однак ці товари не відносяться до категорії тих, якими запасаються надовго”, – наголошується в повідомленні. Разом з тим, ціни на продукти харчування, якими українці запасаються насамперед, у квітні зросли значно менше.
Макаронні вироби подорожчали на 1,9%, м’ясо і м’ясопродукти – на 0,9%, олію соняшникову – на 0,3%, а на вершкове масло – не виросли зовсім.
Винятком є лише цукор. Ціни на нього виросли на 2,9% у березні і на 4,8% у квітні – але внаслідок впливу інших чинників, а не карантинних обмежень.
“Водночас, зростання цін на продукти харчування у квітні стало найбільшим з червня 2017 року. А порівняно з квітнем 2019 року споживчі ціни на продукти харчування збільшилися на 2,5%”, – сказано в повідомленні.
Джерело: propozitsiya.com