Так високий попит в Україні та світі поряд з помірними витратами забезпечують найбільшу прибутковість квасолі на ринку, свідчить Олег Білявець, директор компаній «Агрокрай» та «Biligrain» (Хмельницька область).
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на agronomy.com.ua.
Про це йшла мова на вебінарі «70 000 грн. з гектара: забуті високомаржинальні культури», що пройшов в мережі Фейсбук.
Як підкреслив Станіслав Шум, модератор події, згідно з повідомленням Євростату, у 2019 році Україна експортувала до ЄС 15 тисяч тонн квасолі (2% від загального обсягу імпорту Європи). А споживання квасолі в нашій країні складає всього 800 грамів на людину (у 2019 році), що в десятки разів менше, ніж у багатьох інших країнах. Для прикладу, у Бразилії споживають до 100 кг квасолі на людину щороку.
«Витрати на вирощування квасолі такі ж, як на сою», — підкреслив Олег Білявець. — А ринкова ціна тонни її бобів складає до 40 тисяч грн і попит залишається стабільно високим. Квасолю добре споживають як в Україні, так за кордоном. Найбільш споживачі — США, Бразилія, Аргентина».
«Для малого фермера бажано у сівозміні відводити 25-30% площ під бобові, з яких частину віддавати на квасолю, а решту на сою. Водночас великі агрокомпанії також цікавляться цією культурою. Наприклад, значні площі під квасолю відводять у Сварог Вест Груп та АТК», — каже Олег Білявець.
Одним із шляхів розвитку виробництва цієї бобової культури аграрій бачить об’єднання фермерів та господарств у Спілку виробників квасолі України, що може бути створена вже нинішнього року.
Джерело: propozitsiya.com