Лише 17,5% сої в Україні сертифіковано як не ГМО

У Франкфурті-на-Майні (Німеччина) пройшов перший міжнародний не-ГМО саміт «Зміцнення та захист ринку без ГМО» (International Non-GMO Summit). З вітальним словом до його учасників звернувся перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький. 

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на minagro.

Як зазначив високопосадовець, українські фермери попри великі труднощі через  російську агресію непохитно дотримуються сталого сільськогосподарського виробництва і роблять свій внесок у глобальну продовольчу безпеку. 

«Аграрії продовжують сіяти сою – життєво важливу культуру для постачання білка в Європу. У 2022 році в Україні було засіяно понад 1,5 мільйона гектарів і зібрано 3,7 мільйона тонн сої, що на 7% більше, ніж 2021. З початку 2023 року до ЄС було вже експортовано близько 1 млн тонн української сої», – повідомив Тарас Висоцький. 

З його слів, у 2022 році близько 658 тисяч тонн сої в Україні (17,5% від загального виробництва) було сертифіковано як стійку не-ГМО сою, відповідно до стандартів Асоціації «Дунайська соя». Це гарантує сувору відповідність сої нормам ЄС щодо захисту рослин і  скорочення викидів парникових газів.

«Такого значного результату вдалося досягти у зв’язку з реалізацією Програми білкового партнерства, яка  спрямована на стимулювання сталого виробництва не-ГМО сої», – підкреслив перший заступник Міністра агрополітики. 

Тарас Висоцький також зазначив, що  Уряд розробив законопроект щодо посилення контролю за вирощуванням, торгівлею, імпортом та експортом ГМО-продукції, згідно з законодавством ЄС. Проект закону передбачає суворе покарання за порушення законодавства у сфері поводження з ГМО.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *