У Миколаївській області через заморозки постраждали фруктові дерева, а урожай фруктів опинився під загрозою. Водночас аграрії розширюють площі під овочеві культури, повідомила директорка департаменту агропромислового розвитку Миколаївської ОВА Олена Піскун. За її словами, цього року овочі планують вирощувати на 30 тисячах гектарів — це на 5 тисяч більше, ніж торік.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на EastFruit.
«Увага до овочів повертається, і Миколаївщина розширює площі овочевих культур», – зазначила Піскун.
Наразі в області вже посіяли близько 3 тисяч гектарів овочів, зокрема цибулю, моркву та буряк. Також посадили 6 тисяч гектарів картоплі. Окремо планують засіяти ще 3 тисячі гектарів продовольчими та баштанними культурами.
Водночас заморозки серйозно вдарили по плодовим деревам. За словами Олени Піскун, майже повністю загинули ті культури, які цвіли під час похолодання.
«Дуже постраждали ті плодові дерева, які в той момент цвіли. Це кісточкові — абрикос, алича, черешня, загинуло майже 100%», – пояснила вона.
Також в області втрачено до 80% урожаю груші та до 50% — вишні, персика і сливи. Яблуні, які ще не встигли зацвісти, наразі залишилися неушкодженими.
Олена Піскун закликала аграріїв фіксувати збитки через торгово-промислову палату, щоб зберегти право на податкові пільги. За попередніми оцінками, цього року Миколаївщина недоотримає близько 30% фруктового врожаю.
Джерело: propozitsiya.com