В Україні в першій половині березня відбулося чергове зниження цін на молоко-сировину, екстра ґатунок коштує 16,55 грн/кг без ПДВ, що на 0,25 грн менше ніж місяць тому, повідомили в Асоціації виробників молока (АВМ). Про це пише Пропозиція.
Згідно з повідомленням, молоко вищого ґатунку в середньому коштує 16,30 грн/кг без ПДВ, тобто на 0,35 грн дешевше, ніж місяцем раніше, першого ґатунку — 15,85 грн/кг без ПДВ, що на 0,15 грн дешевше. При цьому, середньозважена ціна трьох ґатунків становить 16,40 грн/кг без ПДВ, що на 0,25 грн проти цін у лютому. Залежно від ґатунку ціни в господарствах варіюють від 15, 00 грн до 16,7о грн./ кг.
«Зниження цін на молоко-сировину в Україні на початку березня відбулося через високу пропозицію молока-сировини та низький попит на готову продукцію на внутрішньому ринку. Надлишки сировини давлять на закупівельні ціни. В поточних ринкових умовах різниця ціни між ґатунками скорочується. Ефект від підвищення ціни на молоко-сировину, яке відбулося в 4-му кварталі 2024 року повністю нівельований. Рентабельність виробництва біржових товарів знижується. Виробництво вершкового масла, сухого молока та казеїну стало збитковим», — зауважив аналітик АВМ Георгій Кухалейшвілі.
В галузевій асоціації чинником, який змушує молокопереробні підприємства знижувати закупівельні ціни, називають низьку технологічну базу. За останні 10 років молокопереробні підприємства не змогли переорієнтуватися на роботу з більш дорогим молоком від молочнотоварних ферм (МТФ). Економіка вітчизняної переробної галузі залишилася в минулому, коли надходження молока на переробку відбувалося з МТФ та господарств населення у співвідношенні 50/50, а закупівельні ціни були низькими. Натомість у 2024 році частка промислового молока у загальній структурі надходження досягла 90%.
«На більшості молокозаводів не впроваджені сучасні технології глибокої переробки молока і вони потребують модернізації. Підприємства отримують молоко екстраґатунку з кращою якістю та більш високою собівартістю, але виробляють з нього готову продукцію з тими самим нормами виходу, як у випадку використання молока першого ґатунку, яке має гіршу якість. Застаріле обладнання на молокопереробних підприємствах є енерговитратним, що впливає на зростання собівартості виробництва готової продукції», – підкреслили в АВМ.
Водночас аналітики констатують, що ціни на молоко-сировину в Україні поступово стабілізуються. Молокопереробні підприємства прагнуть сприяти відновленню попиту на молочну продукцію з боку населення за допомогою знижок та акційних пропозицій в торгівельних мережах. З початком весни починається сезон морозива, а також зростає експорт молочних консервів з України, що стимулює надходження на переробку додаткових обсягів молока-сировини. Тому в другій половині березня ймовірне незначне, точкове зниження закупівельних цін.
На подальший розвиток цінової ситуації на молочному ринку можуть впливати зовнішні чинники. На світовому молочному ринку існує невизначеність. Глобальна торгівельна війна, яку розпочала адміністрація президента США Дональда Трампа, негативно вплинула на американську молочну галузь. Мексика була одним з ключових імпортерів молочних продуктів зі США і тепер вершкове масло, сухе молоко та молочна сироватка американського виробництва накопичуються на складах, давлять на ціни, а американські експортери переорієнтовуються на ринки країн Азії та Африки, де вже активно працюють виробники з Європи, Нової Зеландії та Південної Америки. Ймовірно, це може сприяти посиленню конкуренції на цих ринках збуту. Викликом для молочної галузі України є потенційна загроза поширення ящуру в Угорщині. Україна ввела тимчасову заборону на імпорт тваринницької продукції з сусідньої країни.
Джерело: propozitsiya.com