На Херсонщині випускають унікальний бальзам із зелених горіхів

Тема переробки горіхів з кожним роком стає все актуальнішою, варіантів продуктів на основі горіхів існує чимало. Зокрема, в Херсонській області (Україна) під ТМ Novoray створюють унікальний горіховий бальзам, для виготовлення якого горіхи збирають зеленими в червні.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на EastFruit.

У Бериславському районі Херсонської області вже 12 років працює Центр промислового горіхівництва та виноградарства. А чотири роки тому на базі центру почали розвивати крафтове виробництво напоїв під торговою маркою Novoray.

«Ми вирощуємо саджанці волоського горіха різних сортів, зокрема селекції Олександра Пономаренка. І один із його сортів, зокрема ІНТР, ми висадили у своєму саду за суперінтенсивною технологією і схемою посадки 4х4 метри – це наш унікальний досвід. І з цього сорту ми, власне, виробляємо горіховий бальзам, – розповідає засновник Центру промислового горіхівництва та виноградарства Максим Калайда.

Що цікаво, рецептура бальзаму передбачає використання не стиглого горіха, а зеленого. Для цього плоди прибирають на початку червня.

«На цьому етапі дозрівання горіх ще м’який і його можна без проблем розрізати ножем. Збираємо такі горіхи ми вручну, після чого готуємо їх за своєю технологією для настоювання на меді. Для виробництва та зберігання використовуємо італійські бочки з нержавіючої сталі, які заносимо в льох, якому понад 200 років. Процес настоювання триває приблизно 3 місяці», – каже Максим Калайда.

За його словами, після настоювання виробники отримують дуже концентрований горіховий бальзам, який містить велику кількість корисних речовин, включно з йодом, вітаміном С, юглоном (природним антибіотиком), а також цинком і залізом. Горіховий бальзам можна додавати в чай, до алкогольних напоїв або вживати в чистому вигляді.

«Для виробництва крафтових продуктів під ТМ Novoray ми збираємо квіти, ягоди, горіхи, заливаємо їх медом, консервуємо за спеціальною технологією, настоюємо і розливаємо у вигляді бальзаму», – розповідає засновник Центру промислового горіхівництва та виноградарства.

Максим Калайда наголошує, що підприємству нині доводиться працювати в досить складних умовах, адже після деокупації частини Херсонської області в регіоні, де розташоване виробництво, досі немає електроенергії. Тож довелося зменшити асортимент продукції, зокрема зняли з продажу волоський горіх, адже не було можливості його якісно висушити.

«Під час окупації на нашому підприємстві було дуже багато випадків мародерства: російські окупанти викрали електроінструмент, кабелі, стартери, з генераторів зливали бензин, а також ємності, в яких настоювався наш горіховий бальзам. Крім того, було кілька прильотів у саду та винограднику… Після деокупації ми почали активно вкладати кошти, відновлюватися і розвиватися, і зараз ми навіть під обстрілами висаджуємо горіховий сад, адже віримо, що все буде добре».

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *