Близько 200 сортів й гібридних видів винограду на своїй присадибній ділянці вирощує Роман Єфименко із села Лисогірка Меджибізької тергромади на Хмельниччині. Виноградарством чоловік займається понад 10 років. Про секрети улюбленої справи господар розповів і нам.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на podillyanews.
Є європейські види, українська й російська селекція, японські й американські сорти. Одні з найкращих виноградів – східні. Наприклад, дуже ароматний – з Таджикистану. Є японський виноград з ягодами у формі серця рожевого кольору. Ще один японський вид винограду з подовженими жовтими ягодами визнаний найсолодшим у світі. У США найвдаліші сорти – без кісточок.
Є виноград розміром з куряче яйце. Він може бути і вітчизняної селекції. Серед українських сортів достатньо таких, де кожна ягода важить 25-30 грамів. При гарному догляді та за виконання всіх агротехнічних вимог досягти результату не так вже й складно. Виноград з такими ягодами солодкий. Але є у нього і недолік – погане запилення.
Кожен селекціонер намагається знайти щось нове. Універсального сорту, який би всіх задовільнив, нема. З української селекції подобається темний виноград з крупними гронами та овальними ягодами. Також – рожевий виноград пальчикової форми з вагою ягід до 15 грамів. Він має простий і гармонійний смак.
Загалом варто звертати увагу на такі властивості: розмір ягоди, розмір грона і те, скільки грон може бути на кущі.
Треба одразу визначитися, які ознаки для вас важливі. Якщо виноград на продаж, треба садити ті сорти, які називають «трудівниками». А є види для — 5-8 грон на кущі, але виноград дуже солодкий.
Пізнього винограду не висаджую. Адже у нашій місцевості вересень буває холодним, і ягоди не встигають дозріти.
Основні сорти – ультраранні, ранні та ранньо-середні. Тобто ті, які мають дозріти максимум до 15 вересня.
Але є й такий виноград, що може висіти два і більше місяців, не втрачаючи ані кольору, ані смаку. Цьогоріч через холодну весну і пізнє цвітіння збір відставатиме від торішнього на два тижні.
Джерело: propozitsiya.com