Збільшення виробництва бобової культури в регіоні сприяє поліпшенню фінансового стану сільськогосподарських товаровиробників.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на golos.com.ua.
Прикарпатські аграрії зібрали майже 100 тисяч тонн сої.
За інформацією департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації, це на третину більше торішнього валу. Середня врожайність також зросла і становить 26 ц/га — проти 22,3 ц/га у 2019-му.
Доставлену на переробні заводи сою приймають майже по 16 тис. грн за тонну. А це важливо для сільгоспвиробників.
Треба врахувати той фактор, що значні опади у жовтні-листопаді не давали вчасно зібрати врожай.
Сільгосппідприємства справилися швидше, а на невеликих ділянках соєві стручки подекуди виглядали геть почорнілими. Можливо, не всюди й вигідно скошувати, бо на площах стався потужний ріст бур’янів. Обмолочене треба було додатково сушити й очищувати. А це — зайві витрати.
«Попри те, площі під соєю на Івано-Франківщині з року в рік зростають у всіх категоріях господарств, — акцентує заступник директора департаменту АПР Степан Вінтонович. — Що важливо, за статистикою, інші основні сільськогосподарські культури вони не витісняють. Розширення — за рахунок зменшення різнотрав’я».
Джерело: propozitsiya.com