На Львівщині вирішують проблему зі збутом та переробкою жита

Жито залишається нішовою культурою для Львівщини. Однак фермери, які  вирощують жито, не можуть його продати. 

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на допис на facebook сторінці директорки Департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Тетяни Гетьман.

Та «нішовість» жита легко пояснити в цифрах:

  • сільгоспвиробники Львівщини у  2022 році зібрали близько 5 тис. тонн жита;
  • потреба 10-ти найбільших  хлібопекарських підприємств області в житньому борошні  складає  близько 5 тис. тонн. Це майже 6 тис. тонн зерна — на 20% більше обсягу,  про який звітують аграрії Львівщини.

До того ж показники комерційного виробництва в області можуть коливатись з року в рік +/- 50%.

Це відбувається тому, що борошномели Львівщини  майже не переробляють жита, бо не мають відповідного обладнання, тому хлібопекарні Львівщини купують борошно в інших областях.

Тобто мова йде про системну проблему, але вирішити її можливо. 

«Ми провели  зустріч з представниками Концерн Хлібпром і зрозуміли, що необхідно збирати всіх представників виробничого ланцюга і шукати точки дотику», — повідомила Тетяна Гетьман.

Для вирішення проблеми зі збутом та переробкою жита вже працюють дві програми:

  • Тільки для виробників Львівщини  діє «Комплексна програма підтримки та розвитку сільського господарства у Львівській області на 2021 -2025 роки» в межах якої вони можуть отримувати пільгові кредити до 500 тис. грн під 5% річних на закупівлю, зокрема, і насіння жита.
  • В межах програми єРобота (Грант на переробне підприємство «Новий рівень») можна отримати грант до 8 млн. грн на лінії з переробки.
  • Джерело: propozitsiya.com

    No votes yet.
    Please wait...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *