Жито залишається нішовою культурою для Львівщини. Однак фермери, які вирощують жито, не можуть його продати.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на допис на facebook сторінці директорки Департаменту агропромислового розвитку Львівської ОДА Тетяни Гетьман.
Та «нішовість» жита легко пояснити в цифрах:
- сільгоспвиробники Львівщини у 2022 році зібрали близько 5 тис. тонн жита;
- потреба 10-ти найбільших хлібопекарських підприємств області в житньому борошні складає близько 5 тис. тонн. Це майже 6 тис. тонн зерна — на 20% більше обсягу, про який звітують аграрії Львівщини.
До того ж показники комерційного виробництва в області можуть коливатись з року в рік +/- 50%.
Це відбувається тому, що борошномели Львівщини майже не переробляють жита, бо не мають відповідного обладнання, тому хлібопекарні Львівщини купують борошно в інших областях.
Тобто мова йде про системну проблему, але вирішити її можливо.
«Ми провели зустріч з представниками Концерн Хлібпром і зрозуміли, що необхідно збирати всіх представників виробничого ланцюга і шукати точки дотику», — повідомила Тетяна Гетьман.
Для вирішення проблеми зі збутом та переробкою жита вже працюють дві програми:
Джерело: propozitsiya.com