На МКС завершилася серія експериментів з вирощування на орбіті листового салату (латук). Про це пише propozitsiya.com з посиланням на nv.ua.
Це важливий крок для того, щоб урізноманітнити меню астронавтів. Вчені NASA після серії перевірок заявили, що перший вирощений в космосі салат виявився настільки ж безпечним і живильним, як і вирощений на Землі сорт.
Джоя Маса з Космічного центру NASA імені Кеннеді, провідний науковий співробітник проекту з вирощування салату, сказала, що вирощування їжі в космосі може мати вирішальне значення для астронавтів в тривалих польотах, таких як Artemis, в рамках якого планується висадити людей на південний полюс Місяця до 2024 року.
«Якщо ви тривалий час зберігайте упаковані продукти харчування, якість, смак і харчові якості знижуються, вітамінів стає менше. Ми не можемо гарантувати, що вони отримають достатньо поживних речовин. Також може бути психологічна користь від вирощування рослин», — підкреслила вона.
Кажуть, що космічна їжа покращилася за останні роки. Але навіть в цьому випадку астронавти можуть просто втомитися від того, що їдять одні й ті ж страви. Крім того, у багатьох астронавтів космонавтів спостерігається деяка втрата ваги.
Кущі салату росли протягом 33−56 днів, після чого їх збирали і їли або піддавали глибокому заморожуванню і повертали на Землю для хімічного і біологічного аналізу. При цьому астронавти протирали листя перед їжею спеціальними серветками.
Вирощений в космосі салат був схожий за складом на вирощені на Землі контрольні екземпляри, а деякі рослини були ще багатшими на такі елементи, як калій, натрій, фосфор, сірка та цинк. У них був більш високий рівень бактерій, можливо, через їх зростання в більш теплій, більш вологій і закритій системі, але не було виявлено, що вони переносять будь-які небезпечні бактерії, такі як кишкова паличка або сальмонела.
Подібні експерименти стали можливими завдяки спеціалізованої оранжереї і експериментальній установці Veggie, яку відправили на МКС на початку 2010 років.
Джерело: propozitsiya.com