Новий метод запилення може врятувати сільське господарство

Пошук альтернативних методів запилення сільськогосподарських культур набуває все більшої актуальності в міру скорочення чисельності бджіл.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на futuro.

Дослідники з Японії розробили метод запилення на основі мильних бульбашок, який настільки ж ефективний, як і при ручних маніпуляціях.

У зв’язку з проблемою скорочення популяції диких бджіл багатьом фермерам доводиться знаходити альтернативні рішення для запилення своїх культур. Деякі використовують інших комах, таких як блакитні садові бджоли. Інші їздять на величезних установках для розпилення пилку або запилюють квітки вручну.

Однак, японські вчені пішли ще далі і змогли розробити нестандартний, але досить ефективний спосіб запилення квітів із допомогою мильних бульбашок. Так, дослідники описують спеціальний тип мильної бульбашки, в яку додають пилок.

Професор зі Школи матеріалознавства Японського передового інституту науки і технології Эйдзиро Міяко, витратив роки на пошуки кращого методу штучного запилення, який міг би замінити ручне запилення. У 2017 році він із колегами створили новий інструмент: крихітний безпілотник, покритий спеціальним гелем, куди наносилася пилок. Але машина була незграбною і не контрольованою.

Нещодавно його наукова група розробила цікавий підхід для запилення квітів за допомогою мильних бульбашок. Дуже важливо було створити мильну суміш правильного складу і концентрації. Занадто мало мила, — невеликий вихід мильних бульбашок; занадто багато або неправильний вигляд, — шкоду для пилку. 

Близько 95% запилених квітів груші дали плоди. За словами доктора Міяко, це був той же показник успіху, що й у запилених вручну груш, але для цього було потрібно менше часу та зусиль, а також значно менше пилку — приблизно 1/30 000 від колишньої кількості.

Такий підхід до запилення рослин має досить великий потенціал. Встановлення розпилювача бульбашок на автономний безпілотник дозволить запилювати цілі поля.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *