Учені з Університету Іллінойсу (США) виявили, що 16% приросту врожайності сільськогосподарських культур вдалось домогтись внаслідок охолодження зрошувальною водою.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на сайт університету.
«Це дослідження показує значний внесок охолодження в підвищення врожайності шляхом зрошення. Такий ефект може стати більш важливим в майбутньому в зв’язку з потеплінням і більш частими посухами», — повідомив Янь Лі, провідний автор дослідження з біології глобальних змін.
Учені пояснили, що зрошення охолоджує посіви за рахунок комбінованого впливу транспірації й випаровування з ґрунту. Транспірація відбувається лише при достатньому запасі ґрунтової вологи.
У сухому ґрунті рослини закривають свої продихи, щоб запобігти втраті води. Коли це триває досить довго, вони нагріваються і страждають від посухи, що призводить до зниження врожайності.
Дослідники проаналізували супутникові дані про температуру і біомасі сільськогосподарських культур, карти зрошення і врожайність кукурудзи в штаті Небраска у 2003-2016 роках.
Вони виявили, що зрошення підвищило врожайність на 81%, 16% з яких припало саме на охолодження.
Джерело: propozitsiya.com