Основний постачальник валюти. Частка аграрної продукції в українському експорті зросла вже до 46%

Експорт агропродовольчої продукції з України у січні-лютому 2020 року зріс на 8% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року та склав $3,7 млрд, повідомляє Український клуб аграрного бізнесу.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на nv.ua.

Таким чином частка агропродовольчої продукції в структурі загального експорту України склала 46%.

Імпорт агропродовольчої продукції у січні-лютому зріс на 16% і склав $1,1 млрд, його частка у загальному імпорті склала 12%.

Зовнішньоторговельний баланс агропродовольчої продукції склав $2,6 млрд.

У товарній структурі експорту найбільше зросли поставки з України олії – на 31% або ($229 млн), в тому числі: соняшникової олії (+26%), ріпакової (в 23 рази), соєвої (+66%).

На 8% зріс експорт готової продукції за рахунок збільшення поставок соняшникового шроту (+16%) та цигарок (+38%).

Експорт продукції рослинництва зріс лише на 1%.

Експорт продукції тваринництва скоротився на 12%, в основному внаслідок скорочення поставок молочної продукції на 24%.

У товарній структурі імпорту збільшилися закупівлі продукції рослинництва на 16% (за рахунок закупівлі цитрусових, картоплі та бананів).

Також зріс імпорт готової продукції на 17% (за рахунок імпорту шоколаду та продуктів для годівлі тварин).

Імпорт продукції тваринництва зріс на 16% за рахунок закупівлі сирів, риби та вершкового масла.

«Необхідності обмеження зовнішньоторговельних операцій немає, оскільки це може негативно вплинути як на економіку країни за рахунок зменшення валютних надходжень, так і на продовольчу безпеку», — відзначив Роман Сластьон, генеральний директор УКАБ.

 

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *