Падіння овочевого ринку експерти оцінили в 30%

Українське овочівництво у 2023 році не повернеться до обсягів виробництва довоєнного 2021 року, а загальне падіння ринку оцінюється на рівні 25-30%, хоча в різних культур цей відсоток відрізняється, повідомив директор «Рійк Цваан Україна» Іво Кюмюрджієв.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Інтерфакс-Україна.

«Хороші ціни на овочі в 2022 році залучили багато виробників до вирощування овочів цього року. Спостерігається зростання практично по всіх культурах порівняно з 2022 роком, за винятком томатів захищеного ґрунту. Найбільше збільшення площ буде помітно в швидко зростаючих культурах, таких як редиска та корнішони у плівкових теплицях та відкритого ґрунту для переробки, а також під кавуном, білокачанною капустою та цибулею», – зазначив він.

Керівник українського представництва голландської селекційної компанії нагадав, що овочева столиця України Херсон, а також Дніпропетровська та Запорізька області, які виробляли понад 35% овочів у промислових масштабах, досі частково окуповані або перебувають у безпосередній близькості до зони бойових дій, що не дозволить виростити там урожай овочів у сезоні-2023.

За інформацією Кюмюрджієва, співробітники насіннєвої компанії виділили кілька тенденцій трансформації промислового овочівництва в Україні.

«У нас з’являються нові центри овочівництва, які можна розділити на кілька категорій. До перших належать підприємства, переміщені з прифронтових та окупованих територій у центральну та західну частини країни. До других – існуючі підприємства у цих же регіонах, які намагаються збільшити виробництво традиційних для своїх областей овочів», – пояснив він.

Кюмюрджієв відзначив зростання зацікавленості овочівництвом у невеликих домогосподарств, у тому числі внутрішньо переміщених осіб, які вирощують овочі для задоволення власних потреб.

«Загальне скорочення виробництва у південних та східних областях суттєво більше, ніж загальне скорочення споживання овочів, викликане відпливом людей із країни через військові дії та падіння купівельної спроможності українців. Те, що виробники постраждалих регіонів намагаються відновити вирощування овочів у відносно безпечних регіонах та збільшити виробництво завдяки переміщенню не повністю компенсує потребу ринку в овочевій продукції», – прогнозує експерт.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *