Прохолодний травень став на заваді посівній гречки

Затяжна весна та прохолодний травень внесли корективи в посівну кампанію круп’яних культур. Багато господарств відклали сівбу гречки, зважаючи на її біологічні властивості.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на agro-yug.

За даними науковців Інституту землеробства НААН, висівання гречки в холодний ґрунт призводить до загибелі частини насіння і до зрідження посівів.

«Гречка ж теплолюбна культура, сіяти її потрібно в достатньо прогрітий ґрунт, що значно підвищує польову схожість насіння і густоту сходів. Отже, після стійкого прогрівання ґрунту на глибині 10 см не нижче 12-14°С приступають до сівби. Хоча багаторічні спостереження свідчать, що за достатніх запасів вологи в ґрунті тривалість фази сходів зумовлена температурою ґрунту на глибині загортання насіння. При температурі ґрунту 16-18°С тривалість появи сходів вдвічі швидше, ніж за 12°С. За оптимального температурного режиму повітря і ґрунту поліпшуються й умови проростання насіння, і збільшується польова схожість», — повідомляють спеціалісти.

Слід зазначити, що гречка — культура, яка слабо реагує на терміни сівби і сіяти її можна в літній період. Літні посіви пришвидшують вегетацію культури.

«Для формування врожаю у таких посівах рослині потрібно 75-80 днів із сумою активних температур 1000-1200°С. Тому сівбу гречки необхідно розпочати відразу за появи можливості виходу в поле», — наголошують фахівці Інституту.

Період від сівби до повних сходів у гречки становить в середньому 7-9 днів, 25-30 днів від повних сходів до початку цвітіння і майже стільки ж рослини інтенсивно цвітуть. Цей період у гречки критичний по відношенню до вологи і високих температур повітря. Є всі передумови, що вологою рослини будуть забезпечені (за травень випало вже 77,6 мм) і якщо навіть в цей період буде висока температура повітря і низька відносна вологість, це не так згубно буде впливати на рослини.

 

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *