Бразильські вчені створили штучний ніс E-nose, який може визначити стиглість персиків, які знаходяться на дереві. Робить це він, уловлюючи леткі органічні сполуки (VOC), які виділяють фрукти.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на zn.ua.
Наголошується, що тільки за запахом стиглість персиків не завжди можуть визначити навіть досвідчені фермери. Але плоди можуть дозрівати з різною швидкістю навіть у межах одного дерева.
«Ми знаємо, що VOC розрізняються за кількістю і типом залежно від різних фаз росту плодів. Таким чином, електронні носи є відмінним рішенням, оскільки вони дозволяють здійснювати онлайн-моніторинг цих молекул», — розповідають автори роботи.
За словами вчених, у їхнього електронного носа є ряд переваг порівняно з існуючими методами визначення стиглості плодів.
Він проводить аналіз в режимі реального часу у відкритому середовищі і не вимагає прямого контакту з плодами.
Точність E-nose становить 98%, але вчені хочуть удосконалити систему. Надалі вони мають намір створити такий самий штучний ніс для вина.
Джерело: propozitsiya.com