У червні середнє значення індексу продовольчих цін FАО становило 122,3 пункти, знизившись на 1,7 пункта (на 1,4%) у порівнянні з показником травня та на 37,4 пункта (на 23,4%) нижче максимального рівня, досягнутого у березні 2022 року.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на АПК-Інформ.
«Зафіксоване у червні зниження значення індексу обумовлене падінням значення індексів цін на цукор, олії, зернові та молочну продукцію, тоді як значення індексу цін на м’ясо практично не змінилося», – зазначили експерти.
Як уточнюється, середнє значення індексу цін на зернові за підсумками червня становило 126,6 пункта, що на 2,7 пункта (на 2,1%) нижче за травневий показник і на 39,7 пункта (на 23,9%) – рекордного значення. минулого року. Зазначене зниження пов’язане із падінням світових цін на всі основні зернові.
«Найбільше за місяць знизилися ціни на фуражні зернові – на 3,4%. Зниження світових цін на кукурудзу, що триває п’ятий місяць поспіль, було в основному зумовлене збільшенням сезонної пропозиції в Аргентині та Бразилії, де тривають жнива. Дощі, що пройшли наприкінці місяця у ключових районах виробництва кукурудзи у США після тривалого періоду посухи, також сприяли зниженню напруженості на ринку кукурудзи. Крім того, з початком збирання врожаю у країнах Північної півкулі світові ціни на пшеницю у червні знизилися на 1,3%», – йдеться у повідомленні.
Середнє значення індексу цін на рослинні олії в червні склало 115,8 пункта, що на 2,9 пункта (на 2,4%) нижче за його травневе значення, і досягло найнижчого рівня з листопада 2020 р. світових цін на пальмову та соняшникову олії на тлі деякого зростання котирувань соєвої та ріпакової олії.
Джерело: propozitsiya.com