Темпи переробки соняшнику наближаються до довоєнного рівня

За оцінкою експертів, у березні переробка соняшнику в Україні збільшилася до тримісячного максимуму, склавши близько 1,49 млн тонн (+9% до лютого; +10% до березня 2023 р.).

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на АПК-Інформ.

Усього за 7 місяців 2023/24 МР в Україні було перероблено майже 9,3 млн тонн цієї олійної, що на 11% перевищило показник в аналогічний період попереднього сезону. Також це стало максимальним обсягом для зазначеного періоду за останні 3 сезони, наблизившись до показника довоєнного періоду (9,6-10,5 млн тонн для вересня-березня).

«Високим темпам переробки сприяє перш за все збільшення експорту соняшникової олії в поточному сезоні, який забезпечує відносно стабільна робота портів Одеси та Дунаю», – пояснили в АПК-Інформ.

Водночас, враховуючи нижчий урожай соняшнику у 2023 р. проти довоєнного рівня, запаси даної олійної на початок квітня, за оцінкою АПК-Інформ, становлять близько 4,5-5 млн тонн (всього залишки у аграріїв та вже законтрактовані обсяги у переробників). Це є мінімальним показником для останніх трьох сезонів.

Таким чином, усього за сезон-2023/24 переробка соняшнику може становити близько 13,3-13,8 млн тонн, що поступається показнику попереднього сезону як мінімум на 4% і певною мірою буде залежати від ситуації на експортному ринку даної культури.

Так, поступове налагодження експорту соняшнику до ЄС та знижене імпортне мито на олійну в Туреччині може посприяти збільшенню обсягів відвантаження даної культури на зовнішні ринки, проте більш привабливий ціновий рівень внутрішнього ринку поки що буде стримувати дану тенденцію.

«У цілому обсяги експорту соняшнику залишаються значно нижчими в порівнянні з минулорічними, внаслідок чого посилення конкуренції поки що спостерігається лише в південних областях», – відзначають експерти.

Крім того, більш стрімкому збільшенню експорту даної культури перешкоджає надто складний режим отримання ліцензій на імпорт української олійної в Болгарії.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *