Весна для садівника – час для того, щоб навести лад у фруктовому саду. Особливо, якщо якість плодів окремих дерев його не задовольняє та для збільшення кількості сортів на одному дереві. Садівник-любитель Олександр Тихонов поділився секретами щеплення плодових дерев за новими методами.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на сайт Троїцьке.City.
Пан Олександр займається садівництвом вже декілька років і вже встиг засвоїти уроки, як виростити гарний урожай фруктів. І хоч мешкає він у багатоквартирному будинку, біля нього замість невеличкого городу розбив справжній фруктовий сад.
Садок молодий – груші, яблуні, сливи, вишні. Все це рослинне царство тільки набирається сили. На місці старих дерев, що дали паростки, вже ростуть нові, щеплені різними сортами яблунь та груш.
Спочатку пан Олександр користувався перевіреними способами щеплення, робив надрізи і фіксував в них паростки плодових дерев. Таким деревам у його саду вже від двох до п’яти років. А в цьому році вирішив випробувати новий метод щеплення, який знайшов у інтернеті, там якийсь спеціаліст ділився секретами щеплення за допомогою свердління стовбурів дерев.
«Метод щеплення цей простий, не потрібно робити нарізку, довго з цим возитися – просвердлив отвір і вставив паросток дерева, яке хочете мати у своєму саду, потім обробив садовим варом», – каже садівник-любитель.
Щеплювати плодові дерева за словами пана Олександра, потрібно на початку сокоруху, або в травні.
Перещеплення плодових дерев проводиться тоді, коли сорт яблунь, груш, слив та інших дерев і якість плодів не задовольняє садівника. Перещеплення полягає в тому, що в гілки або в штамб вставляють живці іншого сорту, що виросли з щеплених живців потрібних сортів. Прищепити дерево можна не тільки одним, але й кількома різними сортами. Процес щеплення і перещеплення складається з наступних основних робіт: заготівлі та зберігання живців, самого щеплення, догляду за щепленими рослинами.
Живці – невеликий відрізок однорічного приросту з трьома добре розвинутими бруньками. Щоб заготовити живці з дерева зрізують всю однорічну гілку і в процесі щеплення нарізують. Живці потрібно заготовити завчасно. Їх зрізують із дерев задовго до початку сокоруху (восени або ранньою весною — поч. березня).
Багато садівників-початківців при щепленні зрізають живці і одразу їх, в той самий день, прищеплюють, Це не вірно, адже скоріше такі живці не приживуться. При зрізанні живців потрібно враховувати стан дерев.
Дерево повинне бути здоровим, сортовим та врожайним. Краще брати живці з вільно зростаючих незатінених гілок, що знаходяться на південній стороні крони.
Джерело: propozitsiya.com