В Україні 24,1% дорослих мали зайву вагу станом на 2016 рік — найсвіжішу дату, на яку є відповідна статистика.
Про це розповів лідер регіональних програм FAO Раймунд Єле в ході презентації Регіонального огляду продовольчої безпеки в Європі та Центральній Азії за 2020 рік, пише propozitsiya.com.
За цим показником Україна займала 3 місце в Європі — після Туреччини (32,1%) і Білорусі (24,5%). При цьому частка людей з зайвою вагою в нашій країні була вищою, ніж у середньому в ЄС (22,9%) і тим більше в світі (13,1%).
Не мали за що купити продуктів, які б забезпечували навіть фізіологічно необхідний мінімум калорій, в Україні, Білорусі, Росії та Молдові, разом узятих, у 2020 році, за даними вищезгаданого Регіонального огляду, не більше 100, а то й 50 тис. осіб.
Що цікаво, в країнах ЄС таких було аж 1,4 млн. Забезпечити собі потрібний обсяг усіх основних поживних елементів у цих чотирьох країнах не могли 400 тис. осіб, тоді як у країнах Центральної Азії — 2,4 млн людей, а в ЄС — 4,6 млн. Здорове харчування в трьох східнослов’янських країнах разом з Молдовою було не по кишені для 2,4 млн людей, у Центральній Азії — для 7,4 млн, а в ЄС — для 7 млн.
Загалом неповноцінне харчування в Україні, Росії, Білорусі та Молдові в 2020 р. було характерно для 11,8% населення, причому в жорсткій формі — для 1,3% людей, тоді як у ЄС — відповідно для 6,2 і 1,1% населення, в Центральній Азії — відповідно 13,2 і 2,3% людей, на Кавказі — для 19,7% і 2,5% населення, а у світі — 25,9 і 9,7%.
Джерело: propozitsiya.com