В Україні не вистачає жита для виробництва хліба

Дисбаланс попиту та пропозиції продовольчого жита на внутрішньому ринку призвів до коливання цін на окремі види хлібобулочної продукції. Про це за підсумками зустрічі з головою ради об’єднання “Укрхлібпром” Олександром Васильченко повідомила прес-служба Антимонопольного комітету України (АМКУ). Про це пише propozitsiya.com з посиланням на delo.ua.

Як зазначив глава “Укрхлібпрому”, на сьогоднішній день Україна має достатню кількість сучасних потужностей для виробництва продукції з твердих сортів пшениці (макаронні вироби). У той же час відсутність посівів такого сорту пшениці в країні стримує розвиток здорової конкуренції продукції власного виробництва з високою доданою вартістю.

За словами Васильченко, ціна на житнє борошно з початку поточного року зросла більш ніж в два рази – до 11 тисяч грн за тону, а в цілому за 5 місяців 2019 року ціни на хліб житній та житньо-пшеничний зросли в середньому на 7-8%.

Васильченко вказав, що на сучасному етапі в Україні залишається неврегульованим порядок взаємодії виробників хліба та хлібобулочних виробів з торговими мережами по продукції з вичерпаним терміном реалізації, зокрема, відсутня фінансова відповідальність торгових мереж при поверненні даної продукції.

Глава об’єднання також наголосив на необхідності перегляду стандарту на пшеницю в частині показників вмісту в ній клейковини і білка, що гарантувало б відповідні хлібопекарські властивості борошна для виробництва хліба високої якості.

Васильченко додав, що для вітчизняного ринку хліба та хлібобулочних виробів характерний високий рівень конкуренції. Частка пропозиції з боку 6 найбільших суб’єктів господарювання на внутрішньому ринку не перевищує 40%, а виробничі потужності хлібопекарської галузі не використовуються в повному обсязі.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *