В Україні стандарт якості визначає лише ДСТУ, також є вимоги стосовно безпечності, є стандарти з органічного виробництва, HALAL, але специфічного стандарту з виробництва меду немає ні у нас, ні у світі.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на agroreview.com.
Наразі команда GLOBAL GAP Україна взяла на себе ініціативу створення інтегрованого локального стандарту на мед.
Він включатиме не лише вимоги до якості й безпеки меду, але і до виконання робіт, на пасіці в тому числі.
«Виготовлення українського локального документа — перша сходинка у підйомі до стандарту світового рівня.
Якщо країна покаже, що у виробників є бажання до сертифікації і діє локальний стандарт, то з великою вірогідністю його приймуть як міжнародний великий стандарт, який можна буде застосовувати в усьому світі», — зазначив фахівець із впровадження стандартів, провідний аудитор систем менеджменту якості Андрій Гармаш.
З інтегрованим локальним стандартом на мед пасічнику буде простіше реалізовувати свою продукцію через торговельні мережі.
Окрім виходу на торговельні мережі, від локального інтегрованого стандарту на мед пасічник отримає:
- зменшення витрат на відкликання неякісної продукції;
- зменшення витрат на виробництво;
- мінімізацію можливих ризиків від внесення забруднень своїми працівниками.
Джерело: propozitsiya.com