В Україні у розпалі сезон винограду. Утім, фермери б’ють на сполох, адже віддають його за безцінь.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на tsn.ua.
Виноград на ринку коштує близько 70 гривень. У супермаркетах — ціни вищі — до 100 грн. На гуртових ринках у середньому кілограм «білого» винограду можна придбати за 25 грн. Якщо говорити про «чорні сорти», то їх продають трохи дорожче — 27 грн. До слова, рік тому цей показник був удвічі вищий за нинішній.
Економіст Олег Пендзин пояснює, через що відбувся спад цін: «Рівень споживання винограду ще навіть менший, ніж яблук. Рівень споживання винограду є достатньо невеликим: його немає в споживчому кошику. Виноград дорогий серед інших фруктів».
Ціна зменшилася ще й тому, що він достиг в усіх господарствах і тепер на ринку велика конкуренція.
«Попри те, що були зроблені великі витрати на вирощування цього врожаю, а ціна, яка пропонується ринком, не перекриває їх прямої собівартості. Вони мають збитки», — каже експерт.
Ще одна проблема — це примхи погоди, пояснює винороб із Хмельницької області Богдан Павлій.
«Рік був дуже дощовий і не дуже теплий. У нас на винограднику були проблеми з хворобами. Виноград трішки захворів, але вдалося зберегти врожай і грона наповнюються», — каже він.
Джерело: propozitsiya.com