В Україні з’явився новий сорт картоплі для чіпсів – Наполеон

Компанія «Агріко Україна» представила новий сорт картоплі Наполеон, який уже вирощують у різних регіонах країни. Це сорт голландської селекції, розроблений спеціально для промислової переробки, зокрема для виробництва чіпсів, картоплі фрі та сухого пюре, пише propozitsiya.com.

Сорт належить до нового покоління під назвою Next Generation. Його вперше презентували восени 2024 року під час заходу «Agrico Variety and Seeding Show» у місті Еммелоорд, Нідерланди. 

Картопля Наполеон має потужне бадилля, великі вирівняні бульби жовтого кольору, високий вміст сухих речовин (понад 24%) і низьку кількість дефектів. Серед основних переваг – стійкість до раку картоплі, золотистої нематоди, вірусів, а також здатність до зберігання. Сорт має незначну схильність до потемніння після приготування та низький рівень акриламіду у чіпсах.

У компанії зазначають, що сорт уже викликав інтерес у великих переробників, таких як Intersnack та PepsiCo. 

«Ґрунтуючись на запитах переробних компаній і результатах польових випробувань у різних зонах України, ми подали сорт на державну реєстрацію. У березні 2025 року він офіційно внесений до реєстру», — повідомили в «Агріко Україна».

Протягом 2023–2024 років сорт тестували у Львівській, Житомирській, Київській та Чернігівській областях. Показники були стабільно високими. За словами фахівців компанії, сорт підходить для середньо- та довгострокового зберігання. Оптимальна температура в сховищі — від +9°C, хоча також вивчається зберігання при +6°C.

Серед агрономічних рекомендацій – пророщування після обламування ростка, знижена густота посадки, менше азоту та більше калію. У період формування столонів варто додавати бор. Через чутливість до фітофторозу листя потрібно дотримуватись графіку обробки фунгіцидами. Також перед збиранням важливо дати картоплі достатньо часу на дозрівання шкірки — до трьох тижнів після десикації.

Насіннєву картоплю сорту Наполеон планують продавати з осені 2025 року.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *