Експорт органічних продуктів з України у 2019 р. (даних за минулий рік ще немає) склав $189 млн. Про це розповів Сергій Галашевський, директор фірми «Органік Стандарт», єдиної української фірми, що має дозвіл міжнародної органічної спільноти на видачу органічних сертифікатів, пише propozitsiya.com.
85% українського органічного експорту в 2019 р. припало на Європу, де наша країна піднялася на 2 місце (після Китаю) серед експортерів органічної продукції, забезпечуючи більше 10% загального імпорту органічної продукції до ЄС у фізичному обсязі — майже 338 тис. т. Головними покупцями української органічної продукції стали Нідерланди ($37 млн), США ($34 млн) та Німеччина ($24 млн). Насправді української органічної продукції в Німеччині ще більше, адже чимало її надходить туди через Нідерланди та Польщу.
Серед українських органічних експортних продуктів з великим відривом лідирує кукурудза, якої в 2019 р. було експортовано 228 тис. т на суму $47,7 млн. Другий рядок за вартістю експорту ($35,4 млн ) займає соя, а за фізичними обсягами — пшениця (71,6 тис. т на суму $18,2 млн). Також у першій десятці експортних українських органічних продуктів — соняшникова макуха (8,8 тис. т на суму $4,2 млн) та горох (6,7 тис. т на суму $2,35 млн).
Натомість серед експортних органічних продуктів переробки в 2019 р. лідирувала соняшникова олія (понад 16 тис. т на суму $19,4 млн), за якою з великим відривом ішли яблучний концентрат (4,7 тис. т на суму $5,4 млн) і пшоно (3760 т на суму $3,4 млн). «Україна вже багато років — основний експортер органічного пшона до ЄС», — прокоментував Сергій Галашевський.
Серед ягід лідирувала в експорті в 2019 році заморожена чорниця (7,2 тис. т на суму $14,45 млн).
Джерело: propozitsiya.com