ВАР закликає Кабмін долучити аграріїв до розробки плану управління шахтними водами Кривбасу

Всеукраїнська Аграрна Рада (ВАР) вітає прийняття Кабінетом Міністрів України розпорядження «Про запобігання виникненню аварійної ситуації на ставку-накопичувачу, розташованому на території Криворізького району Дніпропетровської області»! 

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на прес-реліз ВАР.

Документом дозволяється скидання шахтних вод з балки Свистунова у річку Інгулець із подальшим промиванням річища річки та чітко встановлюється показник гранично допустимої концентрації хлоридів у воді на рівні 350 мг/куб. дм у вегетаційний період. Встановлення даного показника відбувається вперше і є дуже важливим для аграріїв, адже перевищення концентрації хлоридів веде до засолення ґрунтів і зниження врожайності уже в поточному році. До цього часу визначався лише графік скидання води.

Як свідчать дані попередніх років, рівень концентрації хлорид-іонів у водах річки Інгулець, починаючи з вересня, різко підвищувався. Зокрема, у вересні 2020 року він становив 815,42 мг/куб. дм, у жовтні — 1772,65 мг/куб. дм. У 2019 році ці показники становили 1630,84 мг/куб. дм та 1843,56 мг/куб. дм відповідно.

Причиною цьому є нестача води для промивки русла річки, через що рівень хлоридів зростає. Аби забезпечити концентрацію хлоридів на рівні 350 мг/куб. дм, необхідно подавати в річище річки не менш 8-10 м куб води в секунду. Для цього потрібно передбачити у сховищі достатній її обсяг, аби води вистачило до кінця вегетаційного періоду, який наразі у зв’язку з кліматичними змінами може тривати до кінця жовтня.

ВАР також вітає готовність Уряду працювати над вирішенням даної проблеми комплексно, розробивши відповідну довгострокову стратегію. Тому ВАР підтримує реалізацію п. 4 відповідного розпорядження щодо розробки плану управління шахтними водами Кривбасу і закликає міністерство розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України долучити до відповідної роботи представників аграріїв.

 

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *