Вчені з Центру досліджень геноміки сільського господарства (CRAG) опублікували нову працю, у якій ідеться про те, що рослини рису, які знаходяться в симбіозі з арбускулярними мікоризними грибами, демонструють підвищення росту, продуктивності та стійкості, що відкриває нові можливості для поліпшення врожайності культури та зменшення використання фунгіцидів.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на agrarii-razom.
Симбіоз є взаємовигідним зв’язком для залучених у нього організмів, і ця стратегія вже використовується для поліпшення виробництва багатьох сільгоспкультур, як, наприклад, пшениця, овес та більшість видів бобових.
Раніше вважалося, що рослини, вирощені у водному середовищі, такі, як рис, не вступає у симбіоз із арбускулярними мікоризами. Втім, нещодавнє дослідження під керівництвом Соні Кампо, дослідниці CRAG, виявило, що симбіоз між мікоризою та рисом може збільшити врожайність рису, вирощеного на затоплених полях.
У рамках європейського проекту GreenRice, який прагне розробити більш стійку та екологічно чисту систему вирощування рису, дослідники вивчали вплив симбіозу на дванадцять широко використовуваних сортів рису в Європі.
В парникових умовах рослини рису були прищеплені двома різними мікоризними видами, і результати показали, що більшість сортів давали кращий урожай після обробки. Паралельно також була випробувана стійкість прищеплених рослин до широко розповсюдженого доменного гриба Magnaporthe oryzae.
«Після щеплення рослин і впливу їх на патогенний грибок ми спостерігали, що в цілому симбіоз захищав рослини від зараження. Ці результати свідчать про те, що симбіоз має великий потенціал для підвищення стійкості рису, але його вплив слід оцінювати в кожному конкретному випадку залежно від сорту», – пояснила керівник проєкту Соня Кампо.
У світлі Міжнародного року здоров’я рослин, проголошеного ООН, це дослідження набуває особливої актуальності, оскільки відкриває можливість використання симбіозу з арбускулярною мікоризою як стратегії покращення врожайності рису, що також сприяє розвитку стійкого землеробства.
«Наші результати пропонують альтернативу надмірному та нераціональному використанню добрив та пестицидів, що викликає екологічні проблеми у багатьох районах вирощування рису», — зазначила Соня Кампо.
Джерело: propozitsiya.com