Вимерзання озимої пшениці й жита на більшості територій України вдалося уникнути, — Ануш Балян

До мене (Ануш Балян, академік, доктор аграрних наук) звертаються представники ЗМІ, які висловлюють стурбованість нинішніми морозами і цікавляться станом озимих за такої ситуації.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на golos.com.ua.

За сприяння Державного космічного агентства України, Національного центру управління та випробувань космічних засобів Центр прийому та обробки спеціальної інформації контролю навігаційного поля постійно моніторить стан зимівлі озимих сільськогосподарських культур. В ЦПОСІ та КНП, який знаходиться у Дунаєвецькому районі Хмельницької області, на основі космічних даних проведені роботи з дослідження стану озимих, аби визначити зони вимерзання озимих с/г культур. А також встановити недостатньо вкриті снігом території, критичні морозні періоди та висоту сніжного покриву на полях. 

Ці дослідження дали змогу нашим науковцям створити тематичну карту територій можливого вимерзання озимої пшениці, ячменю, ріпаку. Як правило, у зоні ризиків слаборозвинуті рослини. 

Отримана інформація свідчить, що на сьогодні завдяки хорошому сніговому покриву, навіть при низьких температурах до -20 вночі, озимі сільськогосподарські культури перезимували добре. 

Вимерзання озимої пшениці і жита на більшості територій України вдалося уникнути. Вийнятком на початку лютого були окремі райони Одеської, Черкаської, Кіровоградської, Вінницької та Миколаївської областей через недостатній сніговий покрив. Але і на цих територіях ситуація не критична, і наступні снігопади убезпечили рослини від підмерзання. 

Наші фахівці моніторять розміри можливих втрат, але вони, повторюю, не перевищують передбачені нормами. 

Тому можна говорити про те, що у 2021 році Україна буде мати хороший урожай зернових та інших культур у частині озимих. Товстий сніговий шар гарантує достатнє зволоження ґрунтів після потепління, крім того, синоптики обіцяють ще й дощову весну. 

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *