Виноградини — як яблука, грона — як кавуни. Такі ягоди виростають у фермера з Хмельниччини

До святкового столу можна придбати різні екзотичні фрукти. От тільки весь цей смачний та вітамінний товар переважно імпортного виробництва. 

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на golos.com.ua.

Наші продавці вправно торгують тим, що виросло у далеких садах та на плантаціях різних континентів. А чи можуть вітчизняні виноградарі та садоводи запропонувати щось схоже?

За даними статистики, на Хмельниччині торік було зібрано майже 202 тисячі тонн плодових та ягідних культур. Левову частку в цій цифрі становлять яблука. Хоча останнім часом невеликі господарства беруться за вирощування малини, смородини, полуниці та лохини.

Виноград аж ніяк не перший у цьому списку. Здебільшого то справа ентузіастів. Приміром, таких як родина Єфименків із села Лисогірка, що неподалік від Меджибожа. У їхньому винограднику до двох сотень сортів. Хоча всерйоз займатись цією культурою голова родини Роман розпочав лише кілька років тому.

Спочатку то було лише хобі. Але потім зрозумів, що справа може стати прибутковою для родини.

Шістдесят соток, які Роман обробляє разом із дружиною Світланою, перетворились на справжню фруктову оазу. Там ростуть добре знайомі лохина, ожина та персики. Малиною хоча особливо не здивуєш нікого, проте майже сотню її сортів в одному місці — теж не так часто зустрінеш. Є ще й інжир, ківі, маракуя. Їх з легкістю можна знайти у супермаркетах, але, щоб на городах біля хати… А такі назви, як азіміна та зізіфус дехто почує вперше.

Втім, у Єфименків на все це можна не тільки подивитись, а навіть спробувати в сезон. А коли пощастить — то й придбати саджанці. Останнім часом до незвичного саду приїздить чимало зацікавлених осіб.

Та найбільша втіха для Романа — виноградник. Свої перші лози Роман посадив більше десятка років тому. Потім захотілось придбати ще кілька нових сортів, потім ще, і ще… Не зоглянулись, як колекція розрослась майже до двох сотень сортів.

Тепер серед них є столові, мускатні, десертні, кишмишні, винні тощо.

Сам виноградар уже переріс звання любителя і може називатись справжнім професіоналом. Не випадково його було обрано до керівництва клубу «Виноградарі Поділля», котрий об’єднує тих, хто усіляко розвиває виноградарську справу.

При цьому йдеться не так про промислове виробництво, як про бажання поповнити свою колекцію найкращими, найсмачнішими, найбільшими гронами. Свої екземпляри Роман також збирав по різних областях, у найзавзятіших колекціонерів.

Тепер має чим похвалитися.

Зміна кліматичних умов та дбайливий догляд допомогли сортам з Херсонщини, Одещини та Криму успішно прижитись на Хмельниччині. Але географія сортів давно перейшла вітчизняні кордони. Тепер у Єфименків ростуть і американські, і японські виногради.

Кожен сорт має чим подивувати. Один — раннім дозріванням, інший — просто велетенськими гронами. Є найсолодші, є найсмачніші. Серед чималої кольорової палітри ягід можна знайти найсоковитіші та найароматніші…

Високоврожайні сорти можуть давати 20—40 кілограмів з куща. За такої врожайності фермер планує найближчими роками збирати по три-чотири тонни зі своєї ділянки. А якщо все вдасться, то можна буде подумати і про власну виноробню.

Але це не єдина мрія. От якби мати відповідні сховища та холодильники, то ягоди можна було б зберігати не тільки до різдвяних свят, а й до весни. Хто ж відмовиться від такої смакоти?

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *