Главная / АГРОНОВИНИ / Виробництво круп в Україні за 2018 рік скоротилося на 9.9%

Виробництво круп в Україні за 2018 рік скоротилося на 9.9%

Розрив між показниками експорту та імпорту становить майже 50%. Експерти це пов’язують з низькою якістю виробленого продукту та специфікою споживання тієї чи іншої круп’яної культури в окремих країнах світу. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на delo.ua.

У 2018 році виробництво круп (рис, гречка, вівсянка, пшоно) в Україні скоротилося на 9,9% та склало 1,73 млн тон. Такі дані надала Рада з питань експорту продовольства.

При цьому лідером по приросту виробництва в 2018 році стала вівсяна крупа, її виготовили на 156% більше, ніж в 2017 році. Друге за приростом місце займає рис з показником в 64,4%, а замикає трійку лідерів гречка, яку виробили на 16,3% більше.

До специфіки ринку круп в Україні аналітики компанії Pro-Consulting відносять ретельне державне регулювання цін. Це пов’язано з формуванням продуктового кошика та прожиткового мінімуму. З 2011 року постановою Кабінету Міністрів України був затверджений перелік продуктів, на які поширюється регулювання цін, куди увійшли овес, гречка, горох, просо.

У структурі ж зовнішньої торгівлі переважає імпорт з часткою в 73,9%. Відносно низький рівень експорту українських круп, який менше імпорту майже в три рази, викликаний як низькою якістю виробленого продукту, так і специфікою споживання тієї чи іншої круп’яної культури в окремих країнах світу.

У структурі круп на ринку України експерти виділяють переважання продукції власного виробництва, що викликано як конкурентоспроможністю за ціною, так і перевагою у виборі серед споживачів. Імпортна складова круп’яної продукції знаходиться як в низькому, так і в дорогому ціновому сегменті — останнім часом Україна імпортує як більш дешеву гречку з Росії, так і дорогий киноа, рис та зернобобові з країн Далекого Сходу.

Як кажуть експерти, в умовах низького технологічного рівня обробки зерна та круп’яних гранул можна домогтися виходу на ринок країн Європи української крупи, багатою висівками та клітковиною, яка є основою здорового харчування. З огляду на інтенсивно зростаючий рівень попиту на даний вид продукції, можна очікувати високих доходів українських експортерів та інвестицій в розвиток вітчизняного сільського господарства.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Оставить комментарий

Ваш email нигде не будет показанОбязательные для заполнения поля помечены *

*

x

Check Also

У Верховній Раді України найближчим часом з`явиться законопроєкт про повернення відшкодування експортного ПДВ виробникам сої та ріпаку

Автори законопроекту пропонують внести зміни до Податкового кодексу України в частині оподаткування податком на додану ...

David Montgomery Womens Jersey