Ожина – одна з найбільш вигідних ягідних культур, проте потрібно дотримуватися технології виробництва і зберігання врожаю. Таку думку під час воркшопу «Успішні історії нішевих культур» висловив Михайло Павловський. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на EastFruit.
«У минулому році в середині червня ожина коштувала 185 грн/кг. Ящик – 1000 грн. Зібрати такий можна за 7 хвилин», – каже виробник.
Сортів, за його словами, дуже багато. Сам фермер вирощує, наприклад, «Лох Тей», «Натчес».
«Лох Тей» у багатьох не дозріває, залишається червоним. Насправді, це відбувається через вплив мікроскопічного кліща. Він поселяється в кожну ягідку і виділяє ретарданти, які зберігають ягоду «вічно молодою». Максимум можна встигнути зібрати перші ягоди», – каже Павловський.
Єдина можливість подолати шкідника – обробити кущі до розпускання бруньок.
«Натчес» більш вимогливий, але і більш ефектний. Тут потрібно знати свої хитрощі, щоб ягоди не почервоніли на наступний день після збору, – розповідає виробник. – Ви можете зібрати «Натчес», відправити його, і на наступний день в фурі він почервоніє. Щоб цього не сталося, ягоди після збору потрібно миттєво охолодити».
Технологія вирощування нескладна. Ягода вирощується на поливі, проходить просту обрізку.
«Ожина в рази корисніше малини. Урожайність – вище в 4 рази. До того ж, транспортабельність ожини не порівняти з малиною», – підсумував Михайло Павловський.
Джерело: propozitsiya.com