Втрати врожаю кісточкових і ягідних культур через низькі температури в Україні можуть скласти від 50% до 80%

Мінусові температури в Україні, які спостерігалися на поточному тижні практично по всій країні, можуть призвести до втрати до 80% врожаю кісточкових культур і до 50% – ягідних культур, прогнозує директор із розвитку Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Катерина Звєрєва.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Interfax.

“Абрикос та інші кісточкові культури (персик, черешня і навіть деякі сорти сливи) зацвіли раніше звичайних строків внаслідок високих температура повітря у березні.

Однак із кінця березня повернулися нічні заморозки, які були згубними для квітів кісточкових культур, адже абсолютна більшість садівників України не мають сучасних систем захисту від заморозків. Крім того, холодна погода під час цвітіння перешкоджала запиленню садів бджолами, від чого значною мірою залежить хороший урожай кісточкових культур та їх якість”, – сказала вона.

Що стосується ягід, то УПОА на цьому тижні отримала відразу кілька повідомлень від українських виробників лохини з приводу серйозних збитків унаслідок зниження температури повітря в кінці минулого місяця.

“Внаслідок аномально теплої зими та істотного потепління протягом березня лохина у багатьох регіонах України майже почала цвісти, однак на початку цього тижня вдарили морози. Погіршило ситуацію те, що після короткочасного потепління заморозки знову повернулися”, – зауважила Звєрєва.

Згідно з дослідженнями УПОА, найбільш постраждала лохина сорту “Чендлер”, втрати потенційного врожаю якої в деяких регіонах оцінюють більш ніж в 50%. Також суттєво постраждав сорт “Дюк”, який є одним з найпопулярніших серед вітчизняних фермерів.

“Втрати по кісточковим культурам можуть досягти 80% потенційного врожаю, а по ягідним – 50%”, – зазначила директор із розвитку УПОА.

 

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *