У херсонських динях при перевірці виявили перевищення нітратів у 2-3 рази

У Херсонській області кавуни та дині перевірили на вміст нітратів. За результатами лабораторних досліджень, у кавунах нітратів не перевищував норму, однак у динь вміст нітратів у 2-3 рази вище норми.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області.

«Допустима норма нітратів для кавунів — 60 мг на кілограм. У всіх зразках вміст нітратів виявився на рівні 11 мг. А от результати по диням були менш втішними. У двох із трьох зразків уміст нітратів був вище у 2−3 рази — 253 мг/кг при нормі в 90 мг/кг. Вживання такої продукції може призвести до харчового отруєння», — йдеться в повідомленні.

Усі перевірені плоди були придбані у місцях стихійного продажу.

«Перша партія саме херсонських кавунів із відкритого ґрунту до нас надійшла два тижні тому. Якщо порівнювати з минулим роком, то наші кавуни надійшли днів на 40 пізніше. До цього в області реалізовували кавуни з Узбекистану та Туреччини. Найбільша вірогідність перевищення нітратів саме у тепличних», — зазначають у відомстві.

За словами експертів, як показує практика, з усієї кількості позитивні проби на нітрати виявляються не більш, ніж в 1%. Минулого року було біля 50 випадків недопущення кавунів до реалізації, це приблизно 90 т. Цього року подібних випадків ще не було. Найбільший відсоток невідповідності нормам нітратів по диням, а не по кавунам.

«Якщо приймається рішення про заборону реалізації, то, за законом, власник повинен цю продукцію утилізувати, або пустити на переробку. Наприклад, для виробництва соків. Тоді продукт розбавляється іншими продуктами і вміст нітратів знижується до норми», — пояснив Віталій Дериведмідь, керівник Херсонської регіональної державної лабораторії ім. професора Л. С. Ценковського.

 

 

 

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *