До недавнього часу у всьому світі, горіхи, мають червоне ядро, яке помилково вважалися дефектними. Однак завдяки науковій роботі каліфорнійських вчених, вдалося довести, що подібний незвичайний зовнішній вигляд горіха – не наслідок невідомої хвороби, а генетично обумовлений наслідок перезапилення цілої плеяди різних сортів горіха. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на EastFruit.
Одними з перших подібних сортів вивели українські вчені з Нікітського ботанічного саду, та дали йому промовисту назву «Пурпурне».
Зараз ціна горіхів цього сорту значно вище, ніж у традиційних білих. Найчастіше їх замовляють ресторани та подають з десертами, або додають в салати.
«Можна довго розповідати про його яскравий гармонійний солодкуватий смак, про регулярну врожайності (68,8 ц/га). Але більшість людей все одно звикли до білого горіху.
Якщо говорити про експорт – з одного боку ринок вимагає білого як папір горіха, а з іншого боку – я вірю, що горіх незвичайного кольору та високих смакових характеристик може зайняти гідне місце на світовому ринку», – говорить фермер з Кіровоградської області (Україна) Олександр, саме він вже давно вирощує червоний горіх.
Якщо говорити про експорт – з одного боку ринок вимагає білого як папір горіха, а з іншого боку – я вірю, що горіх незвичайного кольору та високих смакових характеристик може зайняти гідне місце на світовому ринку», – говорить фермер з Кіровоградської області Олександр , саме він вже давно вирощує червоний горіх.
Зараз Олександр – один з небагатьох, хто займається вирощуванням унікального горіха червоного сорту. За словами аграрія, на сьогоднішній день, щоб налагодити експорт червоного горіха, «потрібна перемога смакових характеристик над стандартами ЄС».
Джерело: propozitsiya.com