Пшениці європейської селекції бракує стійкості до кліматичних коливань. Про це заявив професор факультету агроекології Орхуського університету (Данія) Йорген Олесен, що входить до групи дослідників, які опублікували нещодавно статтю з цієї проблеми в виданні Proceedings of National Academy of Sciences («Матеріали Національної академії наук США»), пише propozitsiya.com з посиланням на agropages.com.
Поки на українському ринку впроваджується пшениця європейської селекції, професор Йорген Олесен заявляє: «Європейські фермери потребують зміни напрямку селекції пшениці, щоб забезпечити вищу стійкість рослин до коливань клімату». Річ у тім, що разом з глобальним потеплінням проявляється ще одна тенденція зміни клімату – посилення мінливості та збільшення амплітуди коливань кліматичних показників.
Автори вищезгаданої статті виявили, що нинішні селекційні програми і практика виведення нових сортів не забезпечують необхідної стійкості до кліматичних змін. Більше того, вони відзначають зниження різноманітності у реакції на погодні умови сортів пшениці на полях більшості європейських країн за останні 5-15 років. Дослідники передбачають, що в таких умовах зростання мінливості місцевих погодних умов призведе до зниження середньої врожайності пшениці і посилення коливань цього показника по роках. «Зростання коливання врожайності залежно від року призведе до зростання цінової нестабільності і спекуляцій на ринку», – вважає Йорген Олесен.
Дослідники грунтують свої висновки на тисячах польових дослідів у 9 європейських країнах, які мали на меті визначити чутливість різних сортів до змін погодних умов. «Занадто однотипна реакція різних сортів на погодні умови ставить під загрозу продовольчу безпеку. Відтак фермери, селекціонери й дилери посівного матеріалу повинні приділяти більше уваги різноманітності вирощуваних сортів», – говорить датський професор.
На врожайність пшениці впливає навіть кількаденний період без опадів чи, навпаки, з затяжними дощами, що провокують розвиток хвороб. А тепловий стрес виступає лімітуючим фактором адаптації пшениці до кліматичних змін ще в більшій мірі, ніж посуха.
Домінуючий підхід адаптації культур до кліматичних змін шляхом корекції генотипу відповідно до найбільш імовірних довготривалих змін, на думку дослідників, недостатній. Можливості конкретного сорту забезпечувати високу врожайність в умовах коливань кліматичних умов обмежена. Відтак необхідною передумовою підвищення стійкості до мінливості кліматичних умов є вирощування набору сортів з різною реакцією на критичні погодні умови.
Переклав Богдан Малиновський, [email protected]
Джерело: propozitsiya.com