Україна на чверть скоротила експорт цукру

Україна за підсумками 11 місяців 2018/2019 маркетингового року (МР, вересень-серпень) і за станом на 1 серпня експортувала 409,7 тисяч тон цукру, що на 23,8% менше, ніж за аналогічний період попереднього МР. Про це повідомили в прес-службі асоціації “Укрцукор”. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на delo.ua.

Експорт цукру в липні 2019 року склав 6,5 тисячі тон.

У поточному маркетинговому періоді активний попит на український цукор спостерігається з боку пострадянських країн: Узбекистану, Азербайджану, Киргизстану, Таджикистану.

Імпорт цукру в Україну практично був відсутній.

Виробництво цукру в 2018/19 маркетинговому році зменшилася на 15% в порівнянні з попереднім МР – до 1,82 млн т. У сезоні працювало 42 цукрових заводи.

За оцінками асоціації “Укрцукор”, кількість працюючих цукрових заводів в 2019/20 сезоні скоротиться з 42 до 32, а виробництво цукру очікується на рівні 1,1-1,2 млн тон.

Запаси цукру на 1 серпня 2019 року оцінюють у 0,6 млн тон, що на 3% вище торішнього показника.

До інформації: за травень поточного маркетингового року українські виробники експортували 41,3 тисячі тон цукру, що майже на 30% більше, ніж в квітні.

За вересень – травень 2018/2019 МР експортовано 378,2 тисячі тон цукру, що на 13% менше, ніж за аналогічний період минулого року.

У 2019 році через перезволоження верхніх шарів ґрунту та високій відносній вологості повітря, викликаних великою кількістю опадів, врожайність цукрових буряків буде нижче очікуваного рівня. За прогнозами “Укрцукор”, врожай цукру в поточному році може скласти 1,1-1,2 млн тон. Така кількість може створити певний дефіцит на ринку.

Також в “Укрцукор” повідомляли, що через скорочення виробництва, виробництво цукру восени 2019 року знизиться на 23-29% – до 1,3-1,4 млн тон. За оцінками експертів, цукроварінням займатимуться 34-35 підприємств, в той час як в поточному сезоні працювало 42.

За результатами 2018/2019 маркетингового року в Україні виготовлено 1,82 млн т цукру, що на 15% менше, ніж роком раніше.

Дефіцит прогнозується також і в світовому балансі поставок цукру в сезоні 2019-20 (жовтень-вересень), який може досягти близько 4 млн тон. Причина зростання дефіциту – прогнозоване скорочення виробництва в Індії, Таїланді та Європейському Союзі.

Європейські фермери можуть скоротити посіви цукрових буряків приблизно на 5%. І замість цього використовувати свої ділянки для вирощування релевантної сировини, яка на даний момент більше користується попитом.

Експорт цукру в 2019/2020 маркетинговому році з ЄС не перевищить 2 млн тон. Основні поставки будуть здійснюватися в країни Східного Середземномор’я, Північної Африки та Близького Сходу.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *