Україна продовжить виробляти і експортувати “коньяк України” і “шампанське України” до 2026 року

Україна продовжить виробляти і реалізовувати, зокрема на експорт “коньяк України” та “шампанське України” в треті країни до початку 2026 року, повідомили в українській корпорації з виноградарства і виноробної промисловості “Укрвинпром”. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на інформагентство «Інтерфакс».

Згідно із заявою на сторінці корпорації в соцмережі Facebook, Виноградно-виноробна галузь країни сьогодні працює в умовах перехідного періоду, що визначено статтею 208 Угоди про асоціацію між Україною та ЄС стосовно використання географічних зазначень ЄС для позначення подібних продуктів, які походять з України.

“Для певного переліку назв виноробної продукції, зокрема для назв “шампанське” та “коньяк” — це 10-річний перехідний період, який діє до 1 січня 2026 року. Отже, це незмінна протягом найближчих років юридична ситуація”, — зазначили в “Укрвинпромі”.

У корпорації зауважили, що внаслідок політичного рішення під час підписання Угоди про асоціацію не було передбачено надання раніше обумовлених під час переговорів компенсацій чи технічної допомоги виробникам виноробної продукції України у разі відмови від вживання географічних зазначень країн Європи у назвах українських вин і коньяків.

“За оцінками фахівців, перехід на нові найменування в будь-якому разі пов’язаний з суттєвими фінансовими втратами для української виноробної галузі – це суттєве навантаження на підприємства”, — зауважили в “Укрвинпром”.

Як повідомлялося, наприкінці 2019 року Торгово-промислова палата (ТПП) України повідомила, що припиняє видавати сертифікати на напої під назвою коньяк, арманьяк, граппа, бренді і херес у зв’язку із закінченням терміну перехідного періоду після підписання Угоди про Зону вільної торгівлі.

Пізніше цю новину з сайту ТПП було вилучено.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *