Про це заявив Сергій Галашевський, директор органу сертифікації «Органік Стандарт», в ході Міжнародного конгресу «Органічна Україна 2019», який почав свою роботу 14-березня в Одесі. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на EastFruit.
За словами Сергія Галашевського, в розрізі виробництва органічних ягід в Україні більше вирощується органічної малини. Друге місце займає органічна лохина, насадження якої постійно збільшуються.
«Правда, ми ще не експортували свіжу органічну лохину, але в цьому році наші виробники планують здійснити цю поставку. Зараз готуються комерційні партії ягоди для експорту в зарубіжні мережі супермаркетів», – зазначив фахівець.
При цьому третє місце за обсягами виробництва органічних ягід займає суниця садова, а за нею йдуть ряд нішевих культур типу смородини, агрусу, жимолості.
Характеризуючи ринок органічної продукції України, Сергій Галашевський зазначив, що українські органічні виробники сьогодні вибирають дві стратегії.
«Одна стратегія полягає в спеціалізації господарства, коли воно вибирає якусь одну культуру для виробництва. Інша стратегія – це диверсифікація виробництва, коли, навпаки, виробник вибирає для вирощування, наприклад, 10 різних культур.
Якщо ми говоримо про овочевий напрямок, то найчастіше ми бачимо використання стратегії диверсифікації. Виробники в цьому сегменті вирощують багато різних культур, але в незначних обсягах», – повідомив він.
Фахівець також додав, що сьогодні в Україні в значних обсягах вирощується така культура як органічний гарбуз, в основному, для подальшого отримання насіння.
«Це насіння потім експортуються, наприклад, в таку країну як Австрія. Є приклади та відправки на експорт органічного кавуна», – зазначив Сергій Галашевський.
Джерело: propozitsiya.com