Україна збільшила експорт хлібобулочних кондитерських виробів

Згідно інформації Державної митної служби, минулого року Україна експортувала хлібобулочних кондитерських виробів в обсязі 89 тис. т, на 29 % перевищивши показник 2022 року, що принесло загальні доходи в сумі 213 млн дол. (+ 40 %). Як й інші групи кондитерської продукції, хлібобулочні солодощі у 2023 році продемонстрували зростання показників експорту після шоків 2022 року, пов’язаних з російською військовою агресією.

Про це пише propozitsiya.com з посиланням на Українську Асоціацію Аграрного Експорту.

В географії збуту хлібобулочних солодощів вітчизняного виробництва 2023 року основним споживачем був Європейський Союз, сумарні закупки держав якого склали 122 млн дол. або 57 % від всієї вартості.

Головними покупцями хлібобулочних солодощів з України торік стали:

  • Румунія – 14 тис. т;
  • Польща – 14 тис. т;
  • Молдова – 10 тис. т;
  • Латвія – 5 тис. т;
  • Німеччина – 5 тис. т;
  • Грузія – 4 тис. т;
  • Литва – 4 тис. т;
  • Болгарія – 3 тис. т;
  • Азербайджан – 3 тис. т.

Доволі значні за кількістю поставки здійснювались також до Сполучених Штатів, Туреччини, Ізраїлю, Іраку, Саудівської Аравії, Ємену, Китаю, ОАЕ, Лівії. Таким чином, Україні принаймні вдається зберегти власні позиції в межах 30-го місця глобального рейтингу експортерів цієї групи солодощів.

Товарна структура експорту кондитерських виробів з борошна торік складалась переважно з солодкого сухого печива (32 тис. т), вафель (31 тис. т), сухарів і грінок (6 тис. т) пряників (4 тис. т), сухого печива (3 тис. т).

У 2024 році закордонні продажі наших хлібобулочних солодощів збільшуються в натуральному та грошовому виразі: у січні-березні їх експорт досяг приблизно 25 тис. т, що на третину перевищило обсяги за перші три місяці 2023 року, при вартості у майже 62 млн дол. (+ 43 %). Найбільшими покупцями в цьому сегменті, як і раніше, виступають Румунія, Польща і Молдова, забезпечуючи українським спеціалізованим компаніям понад третину валютної виручки.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *