У 2018 році Україна відправила на експорт в Японію продукції АПК на $112,7 млн, що на 31,4% більше 2017 року ($85,8 млн). Про це пише propozitsiya.com з посиланням на повідомлення в.о. міністра аграрної політики та продовольства України Ольги Трофімцевой на своїй сторінці в Facebook.
«У Токіо відкрилася виставка FOODEX 2019, в якій Україна вперше представлена національним стендом за підтримки FAO, EBRD. 16 українських виробників приймають там участь. Японія є надзвичайно цікавим для нас ринком збуту та ринком у фокусі відповідаючи секторальній експортній стратегії», – прокоментувала Ольга Трофімцева.
ТОП-5 товарних позицій експорту в Японію за 2018 р.:
- Тютюнові вироби – $71,2 млн (10,5 тис. т);
- Ячмінь – $22,4 млн (120,6 тис. т);
- Пшениця і суміш пшениці та жита – $12,2 млн (69,1 тис. т);
- Шоколад і продукти, що містять какао – $2,2 млн (777 т);
- Томати, приготовлені або консервовані – $985 тис. (1,4 тис. т).
«Японія імпортує значні обсяги харчової продукції щороку, тому ми маємо всі можливості бути країною-стратегічним партнером для Японії з точки зору забезпечення продовольчої безпеки», – додала Ольга Трофімцева.
ТОП-5 товарних позицій імпорту з Японії за 2018 р.:
- Ефірні масла – $4,5 млн (140 т);
- Продукти для приготування соусів і готові соуси – $550 тис. (285 т);
- Спирт – $289 тис. (11 т);
- Хлібобулочні і кондитерські вироби – $180 тис. (22 т);
- Жива і морожена риба – $163 тис. (49 т).
До інформації: за результатами січня 2019 року експорт української агропродукції виріс на 23% ($321 млн) та склав $1,7 млрд.
Джерело: propozitsiya.com