Лісовий липовий мед, який виготовляють на пасіці поблизу Івано-Франківська, отримав “платину” — найвищу міжнародну відзнаку конкурсу “London Honey Awards” у Великій Британії, розповів пасічник-технолог, підприємець Андрій Рибак.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на suspilne.
Свою пасіку він отримав у спадщину від батька, а той – від свого батька. Наразі разом із сім’єю продовжує медову справу.
«Цьогоріч наш лісовий мед з липи отримав платинову відзнаку. Це найвища нагорода, яка засвідчує якість меду. Її отримують одиниці. Зазвичай у цьому конкурсі беруть участь щонайменше представники з 50 країн світу. І мені приємно, що наш український мед так високо оцінили», – каже Андрій Рибак.
З його слів, якість меду визначають у декілька етапів. Спочатку роблять лабораторні аналізи, а тоді його дегустують медові сомельє.
«У лабораторії визначають діастазу, яка свідчить про крутість меду, роблять пилковий аналіз. У нашому меді, який отримав «платину», пилковий аналіз показав 68% зерен липи, тобто з яких медоносів він складається. Згодом мені пришлють більш розширену інформацію про мед, а також оригінал наліпки, якими зможу маркувати «мед-переможець», – каже підприємець.
Смак продукту дегустують медові сомельє, продовжує Андрій Рибак. За його словами, в Україні таких спеціалістів, на жаль, немає.
«Як є винні сомельє, так є і медові. Це – дуже фахові спеціалісти. Їх запрошують з різних країн. Під час конкурсу вони не знають, який мед куштують, оцінюють запах, смак, колір продукту», – розповідає Андрій Рибак.
Участь у міжнародному конкурсі у Лондоні Андрій Рибак бере втретє. Чоловік каже: вперше його продукція отримала два «срібла» та одну «бронзу», наступного року – «золото». А цьогоріч уже й «платину». Андрій Рибак зізнається: мріє, щоб увесь світ знав, що Україна виготовляє унікальні меди.
Джерело: propozitsiya.com