Дефіцит сої на внутрішньому ринку в другій половині поточного сезону і загострення конкуренції між переробниками та експортерами стали драйверами зростання внутрішніх цін на соєві боби, які першу половину 2020 року залишалися найвищими серед олійних і робили сою перспективною культурою для сівби-2020.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на «УкрАгроКонсалт».
«Тим не менше, ключовими стримуючими факторами виступила невизначеність у вирішенні питання зняття обмежень відшкодування ПДВ при експорті сировини, дефіцит вологи навесні, який змінився критичними посушливими явищами на тлі високих температур влітку», — відзначають аналітики.
В результаті урожай сої прогнозується експертами на 20-23% нижче торішнього.
Як наслідок, суттєво знизиться переробка сої всередині країни з одночасним скороченням потенціалу ринків збуту.
«Зростання експортних цін, які отримують підтримку з боку світового ринку сої, на тлі попиту з боку традиційних імпортерів грає на руку експортерам», — підсумували фахівці.
Джерело: propozitsiya.com