УЗА пропонує «прожарювати» пшеницю на борошномельних підприємствах Індонезії

Українська зернова асоціація (УЗА) запропонувала керівництву Республіки Індонезія ефективний спосіб вирішення питання «прожарки» української пшениці, що експортується до Республіки Індонезії. Зокрема, в УЗА підкреслили, що борошномельні підприємства-імпортери в Індонезії готові приймати українську пшеницю без «прожарки» в Україні, так як в процесі переробки пшениця проходить термічну обробку, що знешкоджує грибки в зерні. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на в.о. виконавчого директора Української зернової асоціації Сергія Іващенко.

«Таким чином, дублювати «прожарку» пшениці в українських портах немає сенсу, адже зерно все одно пройде термічну обробку на борошномельних підприємствах Індонезії. Це ефективніший метод боротьби з грибками», – в.о. виконавчого директора УЗА. Він також додав, що УЗА офіційно звернулась з відповідною пропозицією до Індонезійської сторони.

Крім того, у світі відсутній технічний і технологічний досвід такої термічної обробки в портах, і в Україні, зокрема, адже більше ні до однієї країни така вимога не була висунута.

«Зернові термінали в портах України не мають технічної та технологічної можливості проводити термічну обробку зерна. Навіть якби така технологія була винайдена, жоден експортер чи країна не змогли би гарантувати 100% знезараження зерна. Адже, навіть 1% грибків, що можуть вижити після «прожарки», під час транспортування (3-4 тижні) до Індонезії в умовах теплого вологого клімату відновляться до 100% зараженості», – підкреслив Сергій Іващенко.

«Відтак, Україна як надійний і чесний партнер на міжнародній арені, що експортує понад 2 млн тонн пшениці до Індонезії, пропонує здійснювати таку обробку зерна в країні-імпортері, що принесе додану вартість Індонезійським компаніям та забезпечить ефективність під час борошномельного процесу», – додав фахівець.

Також, УЗА обговорила цю вимогу з експертами з ADMMills, із Інституту досліджень ім. Макса Руберна (MRI) у Детмольде, який працює у галузі захисту здоров’я споживачів у секторі живлення, та з Schuttmuhle Berlin – компанії Goodmills Germany Group, яка щорічно використовує біля 2,7 млн. тонн зерна на європейських млинах.

«Організації підкреслили, що грибки Tilletia, котрі стали «причиною» такої вимоги, часто присутні в зерні по всьому світу. При цьому, термічна обробка задля знищення грибків – не вірний і не ефективний шлях для їх усунення. Адже, ефективність знезараження пшениці при 70-80 °С не доведено, а сам процес негативно вплине на білок і клейковину. Також це може призвести до затемнення зерна», – додав в.о. виконавчого директора УЗА.

До експерименту з ефективністю «прожарки» також долучилась Фітосанітарна асоціація України, що провела тест – невелику кількість пшениці було «прожарено» в окремій камері, відповідно до вимог Індонезійської сторони, і її результати доводять неефективність такого методу.

Джерело: propozitsiya.com

No votes yet.
Please wait...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *