Садівники Італії, Франції, Німеччини та Австрії повідомили, що втрати врожаю фруктів і овочів від недавніх заморозків в деяких регіонах можуть досягати 80% -100%, що позначиться на ціні продукції. Про це пише propozitsiya.com з посиланням на «АПК-Информ: овощи и фрукты».
Так, виробники з півдня Апеннінського півострова повідомили, що заморозки на початку квітня пошкодили врожай овочів, кісточкових і ківі. «Ми знали, що насуваються холоди, але й уявити не могли, що температура впаде до -2°C. Найбільше постраждав урожай кісточкових. Абрикоси сортів Pricia, Mogador, Flopria були повністю знищені. Фрукти почорніли через різке підвищення температури після морозу. Втрати персиків і нектаринів нам тільки належить оцінити. Також постраждали ківі, кавуни і дині. Негода обійшла стороною плантації суниці садової», – повідомив Франко Лилло, представник Асоціації виробників фруктів і овочів Італії.
Великі збитки зареєстровані в області Апулія, в провінції Фоджа, де температура знижувалася до -5°C. Пошкоджено сади мигдалю і черешні, трохи менший збиток був завданий столовому винограду, спаржі, баклажанам і картоплі.
У компанії з виробництва мигдалю Soc. Coop. Agricola Giardinetto заморозки наздогнали мигдаль в період цвітіння. Джозуе Дель Веккьо, власник компанії з виробництва мигдалю і гранату Fratelli Del Vecchio, повідомив, що постраждало близько 90% врожаю мигдалю.
Також заморозки пошкодили фруктові сади, посіви спаржі і виноград. «Я впевнений, що негода зачепила і місцеву пшеницю. Нам потрібно буде оцінити збиток, щоб зрозуміти чи є підстави для оголошення стихійного лиха», – додав він.
«Ми втратили близько 20% врожаю спаржі на 20 га. Поки неможливо оцінити загальний збиток втрат з 2000 га. Зазвичай ми починаємо збір врожаю в середині березня, але в цьому році розпочали збирання врожаю тільки в квітні через незвичні температури і встигли зібрати лише 10% врожаю», – повідомили в кооперативі Prima Bio. Недалеко від Неаполя мороз знищив груші, персики, сливи, абрикоси, картопля, томати, артишоки, боби і горох.
У Франції в районі Рони температура повітря падала до -4°C. Представник компанії Kampexport Тео Кампшоер сказав, що пощастить тим виробникам, хто зможе зберегти хоча б 20% свого врожаю. У деяких районах, особливо в районі Перпіньян втрати складуть 20%, але в інших може загинути до 100% врожаю.
«Через відсутність фруктів ціни будуть вищими, тим більше, що Італія та Іспанія зіткнулися з аналогічними проблемами. В цілому в Європі 2021 рік видався дуже невдалим для фруктової галузі», – повідомив Тео Кампшоер.
Найбільше постраждали абрикоси, також черешня, яблука і груші.
У Німеччині та Австрії заморозки завдали шкоди абрикосам, сливі, груші, ківі, спаржі і капусті. «Нам пощастило і ми зуміли зберегти урожай абрикосів і слив, тому що вони тільки почали цвісти. Удар морози на 2-3 тижні раніше – і втрати могли б бути значно більшими», – розповідають німецькі садівники.
Збирання спаржі в Австрії через холодну погоду затрималося приблизно на два тижні: ріст спаржі сильно залежить від температури і після двох морозних ночей пагони зеленої спаржі відмерзли й тепер повинні відрости заново.
Джерело: propozitsiya.com