За даними Держстату, запаси зернових та олійних культур в Україні значно нижчі, ніж рік тому.
Про це пише propozitsiya.com з посиланням на graintrade.
Так, станом на 1 березня 2021 р. запаси соняшника зменшилися у порівнянні з показником 2020 р. на цю ж дату на 31% або 1,65 млн т з 5,23 до 3,62 млн т, з яких 1,83 млн т знаходяться у сільгоспвиробників, а 1,79 млн т — на підприємствах, що займаються зберіганням та переробкою зерна.
Запаси сої зменшилися на 15% з 1,05 млн т до 894,5 тис. т, з яких 603,3 тис. т знаходяться у аграріїв, а 291,2 тис. т — на підприємствах по зберіганню та переробці зерна.
Запаси ріпаку зменшилися на 42% з 99,7 до 57,4 тис. т, з яких 47,3 тис. т знаходяться у аграріїв, а 10,1 тис. т — на підприємствах по зберіганню та переробці зерна.
Загальні запаси зернових та зернобобових культур станом на 1 березня зменшилися у порівнянні з відповідним торішнім показником на 11% або 2 млн т з 17,88 до 15,88 млн т, зокрема:
- запаси пшениці — на 9% до 4,56 млн т, з яких 3,16 млн т знаходяться у аграріїв, а 1,39 млн т — на підприємствах по зберіганню та переробці зерна,
- запаси кукурудзи — на 7% з 10,68 до 9,9 млн т, з яких 5,56 млн т знаходяться у аграріїв, а 4,35 млн т — на підприємствах по зберіганню та переробці зерна,
- запаси ячменю — на 48% до 820 тис. т, з яких 605 тис. т знаходяться у аграріїв, а 215 тис. т — на підприємствах по зберіганню та переробці зерна.
Водночас запаси жита виросли в 1,9 рази до 156 тис. т, з яких 87,2 тис. т знаходяться у аграріїв, а 68,8 тис. т — на підприємствах по зберіганню та переробці зерна.
Джерело: propozitsiya.com